Zimski vrt po meri ali zasteklitev terase

Zimski vrt po meri je praktična rešitev iz več vidikov

Zimski vrt po meri je zelo dobra naložba iz več razlogov. Največ kupcev se zanj odloči, ker predstavlja super dodaten prostor, v katerem se počutimo bolj povezani z naravo. Slovensko podnebje je žal takšno, da lahko zunaj uživamo le kratek čas – sezona piknikov in martinčkanja na soncu se začne šele pozno spomladi in zaključi že kmalu po poletju. Kaj kmalu namreč temperature padejo, na nebu pa se vse pogosteje pojavljajo dežni oblaki.

Zasteklitev balkona ali terase, je zato super rešitev, saj lahko v njem uživamo tudi v slabem vremenu. V resnici je v deževnih ali sneženih dneh branje knjige v zimskem vrtu še posebej prijetno.

To pa ni edini razlog, zakaj se zimski vrt po meri vedno pogosteje pojavlja ob slovenskih hišah. Velja namreč za odlično rešitev, če si želite v stanovanju višjih temperatur. Nekoč je veljalo, da se zimski vrt pozimi zelo hitro ohlaja, poleti pa pregreje. To sicer delno velja, vendar le za nekakovostne izvedbe, ki nimajo dobre izolacije.

Sodobne tehnologije s kvalitetnimi večslojnimi stekli in aluminijastimi profili namreč zagotavljajo, da so pozimi, stroški ogrevanja nižji za kar 30 %. Zato je takšna pridobitev odlična naložba z vidika energijske porabe, saj ga je mogoče uporabljati kot pasivni zajem sončne energije.

Zimski vrt po meri

Zasteklitev balkona ali zasteklitev terase izkoristite kot bivalni prostor

Zasteklitev balkona, ki leži na jugozahodni ali jugovzhodni strani hiše, je super rešitev, če želimo hiši dodati dodaten bivalni prostor. Zasteklitev terase je sicer mogoča na vseh straneh objekta, a lahko v primeru, da je ta obrnjena direktno proti jugu, poleti pride do pregrevanja.

Najbolj priporočljivo je, da se drži prostora, kjer preživimo veliko časa, saj ga bomo le tako zagotovo uporabljali. Povezava z otroško sobo ali spalnico, je manj smiselna od tiste, ki je povezana z dnevno sobo ali kuhinjo. Zagotovo ga bomo veliko bolj koristili, če bo ta povezana z dnevnim prostorom, kjer se cela družina največ zadržuje.

Zimski vrt po meri

Ideje za ureditev zimskega vrta

Seveda se morate najprej odločiti, za kakšne namene boste zimski vrt na balkonu sploh uporabljali. Ena izmed številnih možnosti je, da ga spremenite v oazo sredi mestnega kaosa. Napolnite ga z zelenjem in vašimi najljubšimi lončnicami ter se sprostite v vsakem vremenu. V takšnem okolju se boste počutili povezane z naravo, ne glede na to, kje se vaš dom nahaja.

Naslednja možnost je, da zimski vrt po meri spremenite v jedilnico ali dnevno sobo. Ta opcija je pisana na kožo ljubiteljem narave. Se strinjate, da ni nič lepšega, kot obedovanje na soncu? Potem je zasteklitev terase za vas res smiselna investicija. V njem se boste lahko sprostili že zgodaj zjutraj, ko boste obsijani s prvimi sončnimi žarki pili dišečo kavo in brali najljubšo knjigo. Jutranja budilka kar naenkrat ne bo več tako grozna, saj bo oznanjala jutranje sproščanje.

Za zares popolno sprostitev pa vam priporočamo, da zimski vrt na balkonu spremenite v prostor za jogo in meditacijo. Ljudje se namreč obdani z naravno svetlobo veliko bolje počutimo, kot pod sojem luči. Če se boste odločili za takšno možnost, se boste med meditacijo počutili, kot da ste nekje v naravi, daleč stran od ponorelega sveta. Razlika bo le v tem, da vas ne bo nikoli zeblo.

Zimski vrt na balkonu

Zimski vrt na balkonu – ogrevanje in ohlajanje

Če uporabljamo zimski vrt po meri kot bivalni prostor, moramo seveda poskrbeti za ogrevanje in ohlajanje. Poleti sicer klimatska naprava sploh ne bo potrebna, če boste za zasteklitev terase uporabili dvo ali trislojno steklo in kakovostna senčila. Najbolj vam priporočamo kombinacijo zunanjih žaluzij in strešne tende, saj se tako prostor ne bo pretirano segrel.

V hladnih mesecih pa je kljub kakovostnim materialom potrebno ogrevanje. Pri zasteklitvi balkona je najboljša rešitev talno ogrevanje in ustrezno prezračevanje, saj tako ne bo prišlo do nabiranja kondenza.

Zasteklitev balkona in zasteklitev terase

Related Posts